LIVET, DER VAR ENGANG-KONCERTER

Skrevet af Marianne Kjær og Tommy Christensen

8. september i år fylder Svendborg Assistens Kirkegård 200 år. Selvom coronaen har udsat selve jubilæums-kirkegårdsspillet: ”Livet, der var engang, 8- Livets Park og Dødens Have ” til 2022, så er spillene med i fejringen af jubilæet i 2021.
Kirkegårdsspillenes kapelmester, komponist og musikalske leder Povl Chr. Balslev og spillenes tekstforfatter og instruktør Marianne Kjær har skrevet 14 sange, og Balslev har komponeret en ”Livets March”. Sangene er den musikalske jubilæumsgave til Svendborg Assistens Kirkegård.
Det samlede værk ur-opføres på jubilæumsdagen tirsdag 28. september 2021. Det sker i kirkegårdens kapel ved to fyraftenskoncerter: kl. 17 og kl. 19. Der medvirker Povl Balslev, musikere, solister og kor samt fra Svendborg FritidsTeater som oplæsere og fortællere: Lars Bo Jensen, Line Lindorf Christensen og Marianne Kjær.
Jubilæums-værket består af intro, optakter til de forskellige dele historier og tidsaldre, og er en hyldest til svendborgerne gennem tiderne. Ved koncerterne vil der mellem musik, solo-og korsang være fortælling fra de 200 år, hvor byen har haft en kirkegård, hvor man ikke blev begravet efter stand og rang men i den rækkefølge, man måtte sige farvel til dette jordeliv, der gennem tiderne har været både svært, dramatisk, let og skønt i og omkring den sydfynske hovedstad.
Værket kaldes da også ” Svendborger gennem 1000 år”.
Når selve ” Livet, der var engang” nummer 8, og det sidste spil i rækken, får premiere torsdag 4. august 2022, vil værket være den røde tråd gennem de valgte historier, der opføres i to akter med en nykomponeret march mellem scenerne på ”Højen” , den ældste del af Svendborg Assistens Kirkegård og Columbariet.
Blandt historierne, både i musikværket og spillet, er bl.a. Klostret, der lå på Banepladsen. Epidemier fra kolera til corona på Sydfyn. De sejlende købmands-kaptajner, kirkegårdens markante profiler, lærerinden Dorthea von Stöcken, der i 1800tallet underviste piger på lige fod med drenge, datidens Mary og Frederik: Kronprins Christian( senere d. 8.) og hans Caroline Amalie, der på besøg talte for bedre vilkår for datidens børnearbejdere.
Svendborg på landkortet, bl.a. med Landmandsforsamlingen i 1878. Der er kunstnere, som maleren Ruth Weber, skulptør Kai Nielsen og forfattere som Tom Kristensen og Karin Michaelis, der som andre genopstår lyslevende med deres fortællinger. Der er historier fra 2. verdenskrig, de ældste værtshuse, bl.a. ”Plydsen” ligesom spillene fejrer de folkevalgte borgmestre gennem 100 år. Fra Johannes Lacoppidan-Petersen til Bo Hansen. Ved spillene i 2022 vil man, traditionen tro, møde nutidsvidner, der følger historien op til nutiden og fremtiden.

Livet, der var engang-spillene på Svendborg Assistens Kirkegård:
2003: Livet, der var engang. Jubilæumsspil i anledning af byens 750 års jubilæum. (dramatiseret kirkegårdsvandring)
Derefter på faste scener:
2005: 1845 og 1945
2007: Købmænd og Kaptajner
2010: Mellem himmel og jord
2013: Slægters gang, rig og fattig.
2016: I krig og fred.
2019: Mod nye horisonter
2021: 28. sept.: Kirkegårdskapellet: Uropførelse af musik og sange til” Livet, der var engang,8 ” ved 3 koncerter.
2022: Livets Park og Dødens Have.

Samtidig kan Livet, der var engang-spillene fejre 20 års jubilæum for idéen til de særlige kirkegårdsspil. Den fik daværende kirkegårdsinspektør Tommy Christensen og hans bestyrelsesformand Niels E. Christensen i 2002.